2017. július 12., szerda

A kertről

Mivel most már sokadik kérdés érkezett hozzám, hogy na és a kert…akkor essen szó végre erről is. Nem olyan részletetetettséggel, mint a házról, de egy kis mese is az aktuális állapotot megmutató képekhez a múltról is.
A frissen elkészült burkolattal a terasz

Jelentsen akármit is innen indultunk: „Durva tereprendezés” Mint később megtudtam a mi építési vállalkozónk még korrekt volt, mert hozatott földet, illetve azt el is rendezte egy bobcat és a szemét nagy részét is eltüntetette….mármint elszállíttatta. Azért voltak meglepetések. 

A trambulin vándorol körbe a kertbe
Nem volt túl nagy kert koncepció…fű, minél több fű, kicsi epres-fűszeres kert, homokozó (tudtuk, hogy lesz medence és trambulin, de ezekkel füvesítés szempontból nem számoltunk) és persze öntözőrendszer, lehetőleg kúttal. És akkor a sorrend úgy volt, hogy villám tempóban dobtuk össze a homokozót, aztán hívtuk a kútfúrót és elkezdtük megtervezni az öntözőrendszert. A kútfúrás maga volt a csoda….mert azt ígérték, hogy max. egy hét…nos ha jól emlékszem 2,5 hónap alatt készült el. Utána kiástuk (KáeM többet, én kevesebbet) az öntözőrendszernek a helyet…ezt igyekeztünk gyerekek nélkül megtenni, így hát akkor tudtuk csinálni mikor nem voltak otthon, volt olyan, hogy éjjel lámpával megvilágítva. :P

A medence mögött letakarva a homokozó
Utána jött a kert felásása, majd a füvesítés. Ezt több részletben csináltuk, hogy mindig maradjon a kertnek olyan része, ami még vagy már használható. Azért volt - itt már említett - kaland a benti részen: mert hogy ásánál találtunk több helyen törmeléket, de ráakadtunk egy komplett villanypózna alapra…vagy nem tudjuk mire is, de a képen csak egy része látható, mert nem mindent tudtunk kiásni/csákányozni . A benti részen készült el a kis epres kert is. Illetve kerültek le „varázskövek”, nem szerettük volna további betonozást, viszont a garázstól a járdáig kellett valami megoldás, illetve hátulra is a járda végétől a teraszig, erre választottuk a térkő köröket. Ezeket szintbe tettük a fűvel, hogy simán lehessen nyírni.

A másik sarok
A kinti kertrész, aka védősávra is fű volt a terv, azzal, hogy a szomszédos oldalra kerüljenek be virágtartók. A kocsi beálló felvezetésére és a járdára térkő, amit végülis az építési vállalkozónk készített el a kötbér-tartozása fejében. Hogy a sí-pálya rész miért került be máig sem értjük, de a gyerekek imádják :P Ez a rész készült el legkésőbb, de itt jártunk el a legszakszerűbben (ami mondjuk a későbbi eredményen pont nem látszott). 2 kör glialkával gyilkoltuk le az alap növényvilágot. Aztán kivágtuk a bőven az útra lógó bokrot, majd jött az ásás…a bokor gyökérzete adta a bosszankodás első felét, majd egy aszfalt darab a másikat…mert hogy füvesítési munkálatok során találtunk egy nagyjából 1,5mx1m-es aszfalt darabot, amit szemmel láthatólag a védősáv előtti aszfaltozott útból bontottak ki (látszik a javítás) és amit nem szállítottak el a javítási munkálatok elvégzésekor, hanem egyszerűen bedobták a védősávra. De ezt végülis sikerült az önkormányzattal elvitetni, telefonáltam, majd e-mailt írtam és egyszer csak eltűnt a nagy aszfaltlap. ;) Ezután jött itt is az öntözőrendszer, majd a füvesítés. A világtartók kő verziók és első körben levendula került bele, ami tavaly viszonylag jól is mutatott, de idénre a tél kinyírta, így most írisz van bennük (köszi Imama), de bevallom ezzel még így nem vagyok kibékülve, de majd még szaszerolom. :)

2016-ban az első jó időben kezdtük a tereprendezést és úgy nagyjából Zsebike szülinapi bulijára (július 31) lettünk készen…aka mindenhol volt már annyi fű, hogy rá lehessen lépni. Azért még sok minden nem készült el, meg nem volt tökéletes. De idén is jött a jó idő és ismét rávetettük magunkat. KáeM szorgalmasan fűszellőztetett mindenhol, aztán szórtunk szét jó adag fűmagot, hogy a kikopott részeken is lehessen végre fű. Illetve kipróbáltuk a Substral csoda gyomirtós fűtápját és működik. A medence helyét ezúttal profibban készítettük elő. Most kéazült el a járólapozás, első körben a garázsban, aztán már a teraszon is és megvan a lap a bejárathoz és a járdához is (térkövet szerettünk volna, de így is olyan magas a járda, hogy ha rátennénk a legvékonyabb térkövet is, már nagyon gáz lenne). Tervek szerint ez is lekerül még idén nyáron. Illetve folyamatosan megy a fűben a gyomírtás is...mert sajnos van olyan, amit nem visz a Substrál :(

Aztán jön a kerítés. Elölről van normális kerítésünk, amit idén már újra is festettünk. De hátul és a két ház között csak tyúkháló. Hátra már nagyon régen felkerült a nád, még amikor építkezés volt arra, mert hogy eléggé zavaró volt, hogy az építkezős munkások bámulnak befelé a kertbe. Nem a legszebb megoldás, de hirtelen ezt ment gyorsan, azóta lényegében hetente tesszük vissza, mert rendszeresen leszaggatja a szél. Ide is és két hát közé is léc-kerítést tervezünk. A két ház közé kiskapuval is, mert az móka a gyerekeknek és könnyebbség nekünk. 

Tervben van a kisház alias sufni, szerszám tároló a garázs mögötti, házak közötti részre…a szomszédoknak is, nem csak nekünk. Illetve az öntözőrendszer könnyebb elhelyezéséhez készített „pince” átalakítása és végleges lefedése is még az idei tervek között szerepel. 

Nyilván idén már kicsit virágosítottunk: kána került a homokozó köré, ami nagyon feldobja azt a területet (köszi Zsuzsi, köszi Marika néni) kerültek kis ládák az ablakokba…nem volt egyszerű ládát találni,mert a zsaluzia sok helyet foglal a párkányból, így nem fért oda akármi. A bejárat elé került bukszus…mondjuk ez nem élő, mert nagyon beleszerettem a napelemes-világítós verzióba:P Illetve a kis fűszeres-epres kertet is átalakítottam már párszor a rövid idő alatt is és ennek a kibővítése is rajta van a projekt listán. Ahogy az előkerti részre fatelepítés is....szóval kb. az egész kert kicsit újratervezése :D De hát családi ház sosincs készen és mindig talál az ember alakítani valót. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése