2017. november 26., vasárnap

Adventi élménynaptár - 2017.

Nem is volt kérdés, hogy idén is készül angyalka naptár (elnevezés by Zsebi tavalyról, de ez már rajta marad) vagyis élménynaptár, mert hogy kérték is, Zsebi mondta, hogy neki igazából csoki sem kell, csak ilyen legyen mindenképpen. Még jó, hogy időben elkezdtem rá készülni. Idén az alábbi témák kerültek a kártyákra...van ismétlődés tavalyról (főleg a legnagyobb sikerek), és van újdonság is. Próbáltam több olyan játékot keresni, amik egyszerű otthoni kreatív tevékenységek. Idén is úgy lesz, hogy mindig az adott nap előtt - alatt döntöm el, hogy mi tud lenni a kis borítékban. 58 ötlet jött össze első összeállításra (tavalyi inspirációk, élmények, ötletek alapján, illetve Anikóéktól is csentem párat......mert nem csak nálunk siker az ilyen jellegű naptár) sejtem, hogy fog bővülni időközben, ahogy tette tavaly is és már most tudom, hogy sokat fogok sajnálni, hogy nem jutott rá idő. 


1.   Boldog karácsonyt! Melyik a kedvenc ajándékod?  - A tervek szerint idén is pizsi nap december 24., mert a Jézuska már reggelre meghozza az ajándékokat, így ez biztosan a 24-ei kártya lesz...vagy nem, mert beszuszakolok még valamit, amit nagyon szeretnék megvalósítani és pont jó egy pizsi napra :P

2. Családi X-box party (Tavaly adventi időszakban ismerkedtek meg az X-box-val…nem mondom, hogy sokat játszanak, de szívesen autóversenyeznek vele/velünk :P)

3. Ma mindenki eggyel több esti mesét választhat – nálunk választják este a meséket, így értelemszerűen ezen a napon többet lehet kérni.

4. Hajtogassunk papírhajót..este csata a kádban – nos ez értelemszerű :)

5. Süssünk almás palacsintát – nálunk az amerikai palacsinta tésztájába kerül durvára reszelt alma süthetjük száraz serpenyőben, de akár gofrisütőben is, fahéjas cukorral vagy fahéjas – cukros görög joghurttal tálaljuk

6. Párnacsata nap – ezen sincs nagyon mit ragozni ;) 

7. Kincsvadászat a házban – ezt mindenképpen szeretném idén megvalósítani, mert sokat készültem rá. Majd erről írok később részletesen.

8. Ismerjük meg a házunkat – tavaly elmaradt…meglátjuk idén belefér-e, az ötletet az időtetriszről vettem, én előre fotóztam, kinyomtattam a képeket és kvázi kincskeresésként oda kellett illeszteni az eredetihez (lehetett volna online is, és akkor iPaddal keresgélnek, de úgy gondolom, hogy a technika épségének megóvása érdekében egyenlőre jobb a nyomtatott változat).

9. Süssünk mézeskalácsot – Ez minden évben program, de idén is maradt naptárprogram is.

10. Ma este jön a Mikulás…hadd csillogjon a kiscsizma – Igen, december 5-én este nálunk ismét a csizmapucolás lesz az élményprogram :P

11. Hangfelismerés – Több hangadásra képes tárgyat teszünk az asztalra, megbeszéljük, hogy mi micsoda, kipróbáljuk, hogy milyen hangot tud adni. Ezután bekötött szemmel megnézzük, hogy ki melyiket, mennyit tud felismerni.

12. Minek az illatát ismered fel csukott szemmel – A hangfelismerés analógiájára csak illatokkal….az asztalra kerül mindenféle illatos dolog (főleg karácsonyi témát gondoltam): narancs, fahéj, szegfűszeg, fenyős gyertya…amit sikerül találni. Megszagoljuk, megbeszéljük, csukott szemmel próbálkozunk. 

13. Társasjátékok éjszakája – Egész estét betöltő társasjátékozás

14. Készítsünk papír hópelyheket – Imádnak ollózni, ez is tetszeni fog. A First paletten sok mintát lehet találni, persze mehet simán saját kreativitás után is.

15. Játszunk (üveg)golyókkal – Ez tavaly a pattogós labdákkal akkor siker volt, hogy idén sem maradhat ki…a kérdés már csak, hogy hol a bánatban lehetnek a labdák??? Az ötletek az időtetriszről: Gurítós, Labirintusos, Szaladós

16. Adventi vásár Budapest – Nálunk már évek óta hagyomány, így idén sem maradhat el…reméljük idén mindenki tudja élvezni, nem fullad senkinél orbitális hisztibe, mint tavaly Zsebinél tette L

17. Ma különleges forró csoki lesz a desszert – Lehet mentás, kókuszos, mogyorós (kevés sziruppal megbolondítva), vagy pillecukros, vagy csak simán sok-sok tejszínhabbal….Akkora siker volt a tavalyi pillecukros, hogy idén sem lehet ez másként. És idén sikerült apró pillecukrot beszerezni az Aldiban.;)

18. Menjünk el együtt cukrászdába – Mi könnyen vagyunk, van kisvárosunkban több gyerekbarát cukrászda is, de biztosan máshol is lehet ilyet találni :) 

19. Luca napja van Ültessünk búzát – Mivel tavaly nem sikerült búzát szerezni, idén meg igen, hát nem maradhat el. Gondoltam kicsit beszélgetünk a Luca napi népszokásokról is.

20. Készítsünk családi fotót – Jobb móka volt tavaly, mint vártam…hátha idén is :D

21. Adventi vásár Dunakeszi – Szerettük tavaly nagyon, idén is ki fogunk menni.

22. Készítsünk zokni hóembert – Persze szerencsés esetben előtte rendeset kint a hóban :P Az ötlet a színes ötletek blogról származik.

23. Ma bábszínházba megyünk - Értelemszerű

24. Ma színházba megyünk - Értelemszerű 

25. Ma moziba megyünk - Értelemszerű

26. Adventi vonatozás – Lehet extrára gondolni, minden évben indul adventi vonat Bécsbe, de lehet ez csak simán egy vonatozás valamerre, ahol látszanak az éjszaka fényei.

27. Házi mozi este – Avagy mozi élmények otthon. Korai fürdés, aztán pizsiben mesenézés amíg el nem alszunk :P (Vagy persze lehet időbeli korlátot is szabni) Pattogatott kukorica, nachos, egyéb nyalánkságok.

28. Építsetek lego karácsonyt – Minden ami karácsony témában eszükbe jut és legoból meg tudják valósítani.

29. Készítsünk illatozó szegfűszeges narancs díszt – gondolom mindenki ismeri, de ha esetleg nem, akkor narancsba szegfűszeget szurkálunk.

30. Menjünk korcsolyázni – Nos nálunk ez idén más miatt sarkalatos pont, mint tavaly volt…értelemszerűen nem nagyon tartom valószínűnek, hogy belekerül a naptárba :P (Ha esetleg valami befagyott kültéri dolog összejönne, akkor, mert ez már felmerült, hogy kipróbálnák, illetve még a városligeti dolog jöhet szóba…kisvárosunk saját pályájára tervezek adventi naptár nélkül is kimenni a kispajtásokkal.) 31. Szánkózzunk – persze ha van hó :D

32. Zseblámpás séta a környéken – Ez lehet a szánkózás helyettesítő programja hóhiány esetén.

33. Ma csoki fondü a desszert – Ez is döbbenetes siker volt tavaly. Ki nem hagynám.

34. Ma étterembe megyünk – Értelemszerű

35. Ma cirkuszba megyünk – Értelemszerű

36. Családi wii party – Hát ezzel nem régen ismerkedtek meg kollektíven (a régi lakásban már játszottunk párszor), amikor magam miatt összeszereltettem KáeMmel. 37. Karácsonyi írás gyakorlás – Angol nyelvű oldalakról szedtem ehhez alapokat…innen, meg innen.

38. Karácsonyi gyurmázás – Nagyon szeretnek gyurmázni, ehhez is találtam a neten jó kis alapot.

39. Készítsünk pompomot – Reményeim szerint megérkezik addigra a pompom készítő kütyü, de ha nem, akkor itt is egy jó leírás.

40. Beltéri hógolyó csata indul – ha már lesz pompom hozzá kellő darabszámban, akkor mehet a hócsata :D (Amúgy van pár hógolyónk tavalyi Auchan akcióból)

41. Készítsünk fürdősót ajándékba - Ha Barbi mondja, akkor az tuti :)

42. Fessünk kavicsot – És nem felejtettem el időben kellő méretű kavicsokat haza szállíttatni ;) 

43. Karácsonyi ollózáshoz – Imádnak ollózni, így most témába vágóan vághatnak.

44. Készítsünk karácsonyi csillámtetoválást – Teljes felszerelés van otthon, szoktam nekik időnként készíteni. Beszereztem pár karácsonyi mintát is és had szóljon.

45. Menjünk múzeumba – Értelemszerű

46. Készítsünk vasalható gyöngyből karácsonyfadíszt – Mi a nagyobb fajta gyöngyöt használtuk eddig, ezzel játszottak, de nem vasaltuk össze. De már régóta van otthon egy doboz Ikea pici gyöngy…most jól fog jönni.

47. Készítsünk spatulából csillagot – Megint egy kis kreatív tevékenység.

48. Hóember bowling – Kint is szeretjük játszani, most bent is klassz móka lehet. Innen az ötlet. 

49. Játsszunk karácsonyi bingot – Imádjuk…mint azt már minden olvasó tudja. Most innen https://www.graceandgoodeats.com/christmas-bingo-free-printable/

50. Keresd a párját – A memória játékok is kedvencek.... most innen a témában passzentos.

51. Ma feldíszítjük a karácsonyfát – Mi idén úgy döntöttünk, hogy december 6-án feldíszítjük a fát és így egy egész hónapot tudjuk szeretgetni, nézegetni….mert tavaly kevés volt :) Reméljük teljesül is.

52. Ma zseblámpával a paplan alatt olvasunk mesét – Értelemszerű

53. Ma szerepet cserélünk – Úgyis sokszor játsszák azt, hogy egymás apukái…így most lehetnek a mi apukáink :D

54. Ma sütit viszünk a szomszédba – Annyi mindenért vagyunk amúgy is hálásak Géza bácsinak és persze az ikerszomszédainknak is, hogy gondoltam miért ne lephetnénk meg őket egy-egy tál sütivel (Szomszédasszony ne olvasd el…de ha mégis, majd lepődj meg, ha sor kerül a kártyára :P) 


55. Ma zenét hallgatunk és discozunk – Értelemszerű alapvetően…nálunk van IKEA disco-gömb, illetve tavaly szilveszterre a Lildben is vettünk disco izzókat.

56. Ma meglepit visztek a kispajtásoknak az oviban – Minden évben készültem eddig, idén sem marad el, de idén bevettem a naptáras programokba…aztán persze lehet, hogy mégsem kerül használatba a kártya, mert más is lesz adott napra.

57. Ma utánanézünk, hogyan ünneplik a karácsonyt más országokban – Ehhez a szöveget innen vettem, a képeket pedig a szöveg alapján google barátom képkeresője dobta.

58. Ma az egész család kékbe öltözik – Bár ezt a víz világnapján is eljátszottuk, adventi időszakban is jó ötletnek tűnt :D

59. Ma az egész család együtt alszik - Állandó téma a ki kinél miként vendégeskedik és rendszeresen felmerül az is, hogy mi aludjunk velük...gondoltam adventkor miért ne engedhetnénk a gyengéd rábeszélésnek :P

60. Színezzünk karácsonyfa díszt - Mikor megláttam Virágnál nem is volt kérdés, hogy még becsúszó szereléssel beteszem a naptárba (innen már igyekszem nem bővíteni...elvégre 24 (nálunk 23) napra a 60 ötlet elégnek tűnik...persze lehet, hogy nem lesz elég, meg soha ne mondd, hogy soha :P)

A borítékhoz és a kártyákhoz a kiindulási alap idén innen származik. Itt pedig pdf-ben elérhetőek a kártyák és a borítékok is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése